ratajuoksuharjoitukset

HUOM!

Jäsenistön toiveesta harjoituskäytäntö muuttuu viikosta 34 alkaen siten, että sekä tiistaisin että torstaisin on mahdollista juosta täysiä matkoja, pätkävetoja sekä käsiviehevetoja.

Mikä on ratajuoksun tarkoitus?

Ratajuoksun tarkoituksena on näöllään ajavien koirien nopeus- ja juoksuominaisuuksien selville saaminen jalostusta varten, juoksutoiminnan ja harrastajien yhteistoiminnan kehittäminen sekä kilpailumahdollisuuksien tarjoaminen.

Ratakoe on juoksukilpailumuoto, jossa koirat juoksevat ovaalinmuotoista hiekka- tai nurmirataa pitkin yrittäen saada kiinni vieheen, joka on yleensä muovi- tai kangassuikaleita. Kaupin vinttikoiraradalla juostavat matkat ovat 280m, 350m, 480m sekä 680m. Lajissa koirat pääsevät toteuttamaan luontaista juoksuhalukkuuttaan, lisäksi tarkoituksena on kehittää koiran toimintakykyä ja älykkyyttä siten, että se suorittaa kilpailuradalla juoksusuorituksensa.

Hyvä tietää treeneistä

Harjoitukset ovat koiralle urheilusuoritus siinä missä kilpailutkin. Koiran on oltava niin fyysisesti kuin henkisesti hyvässä kunnossa. Koira saa osallistua harjoituksiin vain terveenä. Ethän siis tuo harjoitusalueelle valeraskaana olevaa tai kiimaista narttua, huonokuntoista tai muuten toipilasta koiraa. Lisäksi on hyvä muistaa, että juoksukuntoa ei kannatta tulla vinttikoiraradalle kohottamaan, vaan pohjatyö lajiharjoittelulle on syytä tehdä jo talven ja kevään aikana peruskuntoa rakentaen.

Täydellä vatsalla ei ole mukava juosta, joten koiran ruokinta on suositeltavaa suorittaa vähintään 2–4 tuntia ennen juoksusuoritusta. Lisäksi koiran nesteyttämisestä on syytä huolehtia erityisesti helteisellä kelillä jo hyvissä ajoin ennen harjoituspäivää. Kaupissa vettä on saatavilla WC-tiloista. Lisäksi helteisellä kelillä harjoituksissa on vesialtaat sekä vesiletku koirien viilentämistä varten.

Harjoituksiin saapuessa ilmoita rahastajalle olevasi paikalla ja suorita samalla vetomaksu (kortti- tai käteismaksu) tai näytä kausikortti. Harjoituksiin osallistuvalla koiralla ei tarvitse olla kilpailuvarustusta, eli kuonokoppaa tai manttelia. Jos koiria juoksee samassa lähdössä useampi kuin yksi, on kuonokopan käyttö kuitenkin turvallisuussyistä suositeltavaa. Vastaavasti turvallisuussyistä suositeltavaa on, että koira juoksisi ilman kaulapantaa tai valjaita.

Harjoituksissa noudatamme Kennelliiton ja Vinttikoiraliiton ratakokeita koskevaa ohjeistusta, jonka mukaan lähtöjen välillä koiran lepoajan tulisi olla vähintään 40 minuuttia. Suosittelemme juoksuttamaan koiraa ensisijaisesti vain kerran yhden treeni-illan aikana. Jokainen treenauttaa koiraa omalla vastuullaan ja vastuu koirasta on omistajalla, ei yhdistyksellä. Harjoitukset voidaan kuitenkin perua sääolosuhteiden vuoksi tai jos vinttikoirarata ei muutoin ole PVK:n mielestä turvallisesti käytettävässä kunnossa.

Koiran juoksusuoritus rata-alueella alkaa, kun se on laitettu lähtökoppiin, viehe lähtee liikkeelle, lähtökopin veräjä aukeaa ja koiralla on mahdollisuus lähteä vieheen perään. Koiran kehuminen ja kannustaminen vieheellä on erittäin suositeltavaa ja toivottavaa, jotta koiran juoksuintoa saadaan kasvatettua ja ylläpidettyä. Mitä enemmän koira on innoissaan harjoitusten jälkeen, sitä paremmin harjoitukset ovat onnistuneet ja sitä herkemmin koira haluaa tulla juoksemaan uudelleen. Tapoja harrastaa ratajuoksua on varmasti yhtä monta kuin harrastajaakin, mutta yleisesti ottaen on hyvä muistaa, että lajiharjoittelussa laatu korvaa usein määrän ja maltillinen harjoittelu muodostuu koiran eduksi pitkällä aikavälillä tarkasteltuna.

Mitä eroa on tiistain ja torstain treeneillä?

Tiistain rataharjoitukset on tarkoitettu ensisijaisesti kokeneille koirille, jotka juoksevat täyden matkan joko yksin tai ryhmässä. Harjoituksiin ovat tervetulleita kaiken rotuiset koirat, eikä harjoituksiin osallistuminen edellytä Pirkanmaan Vinttikoirakerhon jäsenyyttä. Tiistain harjoituksissa voi suorittaa myös koejuoksuja kilpailukirjoja varten, mikäli paikalla on tuomari. Koejuoksuista on tarkempaa lisätietoa alempana.

Torstain rataharjoitukset on tarkoitettu pennuille sekä ratajuoksua aloitteleville koirille. Harjoituksiin ovat tervetulleita kaiken rotuiset koirat, eikä harjoituksiin osallistuminen edellytä Pirkanmaan Vinttikoirakerhon jäsenyyttä. Tarkoituksena on tutustua ratajuoksun alkeisiin ja harjoittaa koiraa varmaksi ratajuoksijaksi. Torstain treeneissä on mahdollisuus opetella mm. viehevarmuutta ja vieheen seurantaa, kopitusta, ryhmässä juoksua tai esimerkiksi kuonokopan käyttöä juoksusuorituksen aikana. Harjoituksissa on käytössä moottorivieheen lisäksi myös käsiviehe. Torstain treeneissä myös juoksusuoritukseen on varattu koirakohtaisesti enemmän aikaa, joten esimerkiksi koiran kiinniottoa ei suotta tarvitse jännittää etukäteen vaan harjoituksissa toimitaan koirien ehdoilla.

Koiran alkulämmittely ja loppujäähdyttely

Ennen juoksusuoritusta koira lämmitellään liikkumalla. Riittävällä lämmittelyllä minimoidaan koiran loukkaantumisriskiä revähdysten, venähdysten ja muiden mahdollisten lihasvaurioiden varalta. Suorituksen aikana koirat ottavat lihaksistaan kaiken tehon irti. Ihannetilanteessa lämmittely olisi hyvä suorittaa mahdollisimman lähellä juoksusuoritusta kuitenkaan väsyttämättä koiraa. Viileällä säällä on hyvä käyttää lämmitysmanttelia.

Vaikka koiran juoksusuoritus virallisesti päättyy, kun koira poistuu radalta, on loppujäähdyttely myös olennainen osa suoritusta. Riittävällä suorituksen jälkeisellä jäähdyttelyllä ehkäistään lihasten mahdollinen kipeytyminen ja jumiutuminen. Kaupissa riittää upeita lenkkimaastoja alkulämmittelyyn ja loppujäähdyttelyyn, joita ehdottomasti kannattaa hyödyntää. Muistetaanhan kuitenkin kerätä koiran jätökset sekä muut omat roskat ja pitää koira kytkettynä.

Koejuoksut

Kilpailukirjoja varten koiran tulee olla rekisteröity Suomen Kennelliiton koirarekisteriin ja mitattavilla roduilla (italianvinttikoira ja whippet) tulee olla voimassa oleva mittaustodistus. Ratajuoksukirjaa varten tarvitaan lisäksi myös hyväksytysti suoritetut koejuoksut. Koejuoksukoira juoksee aina täydessä kilpailuvarustuksessa. Soolokoejuoksussa koira juoksee yksin ja koiran tulee osoittaa viehevarmuutensa. Soolokoejuoksun lisäksi tulee olla kaksi hyväksyttyä ryhmäkoejuoksua. Koiran on ryhmäkoejuoksuissaan osoitettava, että se juoksee juoksusääntöjen mukaisesti eikä häiritse kanssakilpailijoitaan. Kilpailukirjan saadakseen koiralla tulee olla kaksi peräkkäistä hyväksyttyä ryhmäkoejuoksua. Kahta ryhmäkoejuoksua ei voi juosta saman päivän aikana. Ennen koejuoksujen suorittamista on syytä perehtyä kilpailukirjojen hakemiseen ja koejuoksumenettelyihin, joista virallista tietoa löytyy Suomen Vinttikoiraliitto ry:n koesäännöistä sekä niiden liitteistä ja lisäohjeista.

Harjoituksissa voi suorittaa koejuoksuja, mikäli tuomari on paikalla. Tuomarin läsnäolosta pyritään tiedottamaan harjoituskohtaisesti ilmoittautumislistassa. Pääsääntöisesti omistajan tehtävänä on hankkia tuomari paikalle, joten varmistathan etukäteen onko harjoituksiin tulossa tuomari paikalle, mikäli koirasi tarkoituksena on suorittaa koejuoksu.

Tervetuloa treenaamaan Kaupin vinttikoiraradalle!

Nappaa koirakaverisi mukaan, pakkaa mukaan iloinen mieli ja toimi koronaohjeistusten mukaisesti. Kaikenlainen palaute ja kehitysehdotukset ovat tervetulleita harjoitustoimintaan liittyen. Toimihenkilöt tunnistat rata-alueella keltaisista huomioliiveistä. Jos et kuitenkaan halua tai ennätä jutella paikan päällä, laitathan meille sähköpostia: pvktapahtumat(a)gmail.com

Kuvat: Ari Branthin (2021)