Ratajuoksutreenit järjestetään toukokuusta syys-lokakuuhun Tampereella Kaupin vinttikoiraradalla radan juoksukunnosta riippuen kahdesti viikossa.  Ilmoittautuminen treeneihin tapahtuu TÄSTÄ.  Harkkamaksut löydät Hinnasto-lehdeltä.

– Jokainen osallistuu harjoituksiin omalla vastuullaan.
– Älä tule sairaana harjoituksiin, tai edes lievillä oireilla.
– llmoita rahastajalle olevasi paikalla ja maksa samalla harjoitusmaksu tai näytä kausikortti.
– Odota rauhassa omaa vuoroasi, kuuntele kuulutuksia ja siirry radalle vasta kun edellinen koirakko on sieltä poistunut.
– Radalle mennään lähtökoppien takana olevista porteista.
– Koiran lämmittely ja jäähdyttely tapahtuu esim. kuntoradalla. Varsinainen rata-alue rauhoitetaan toimihenkilöille ja kulloinkin vuorossa olevalle koirakolle.
– Rata-alueella WC-tilat, vesipisteet sekä kahvio.

Harjoituksiin saapuessa ilmoita rahastajalle olevasi paikalla ja suorita samalla vetomaksu (kortti- tai käteismaksu) tai näytä kausikortti. Harjoituksiin osallistuvalla koiralla EI tarvitse olla kilpailuvarustusta, eli kuonokoppaa tai manttelia. Jos koiria juoksee samassa lähdössä useampi kuin yksi, on kuonokopan käyttö kuitenkin turvallisuussyistä suositeltavaa. Vastaavasti turvallisuussyistä suositeltavaa on, että koira juoksisi ilman kaulapantaa tai valjaita.

Harjoitukset ovat koiralle urheilusuoritus siinä missä kilpailutkin. Koiran on oltava niin fyysisesti kuin henkisesti hyvässä kunnossa. Koira saa osallistua harjoituksiin vain terveenä. Ethän siis tuo harjoitusalueelle valeraskaana olevaa tai kiimaista narttua, huonokuntoista tai muuten toipilasta koiraa. Lisäksi on hyvä muistaa, että juoksukuntoa ei kannatta tulla vinttikoiraradalle kohottamaan, vaan pohjatyö lajiharjoittelulle on syytä tehdä jo talven ja kevään aikana peruskuntoa rakentaen.

Täydellä vatsalla ei ole mukava juosta, joten koiran ruokinta on suositeltavaa suorittaa vähintään 2–4 tuntia ennen juoksusuoritusta. Lisäksi koiran nesteyttämisestä on syytä huolehtia erityisesti helteisellä kelillä jo hyvissä ajoin ennen harjoituspäivää. Kaupissa vettä on saatavilla WC-tiloista. Lisäksi helteisellä kelillä harjoituksissa on vesialtaat sekä vesiletku koirien viilentämistä varten.

Harjoituksissa noudatamme Kennelliiton ja Vinttikoiraliiton ratakokeita koskevaa ohjeistusta, jonka mukaan lähtöjen välillä koiran lepoajan tulisi olla vähintään 40 minuuttia. Suosittelemme juoksuttamaan koiraa ensisijaisesti vain kerran yhden treeni-illan aikana. Jokainen treenauttaa koiraa omalla vastuullaan ja vastuu koirasta on omistajalla, ei yhdistyksellä. Harjoitukset voidaan kuitenkin perua sääolosuhteiden vuoksi tai jos vinttikoirarata ei muutoin ole PVK:n mielestä turvallisesti käytettävässä kunnossa.

Koiran juoksusuoritus rata-alueella alkaa, kun se on laitettu lähtökoppiin, viehe lähtee liikkeelle, lähtökopin veräjä aukeaa ja koiralla on mahdollisuus lähteä vieheen perään. Koiran kehuminen ja kannustaminen vieheellä on erittäin suositeltavaa ja toivottavaa, jotta koiran juoksuintoa saadaan kasvatettua ja ylläpidettyä. Mitä enemmän koira on innoissaan harjoitusten jälkeen, sitä paremmin harjoitukset ovat onnistuneet ja sitä herkemmin koira haluaa tulla juoksemaan uudelleen. Tapoja harrastaa ratajuoksua on varmasti yhtä monta kuin harrastajaakin, mutta yleisesti ottaen on hyvä muistaa, että lajiharjoittelussa laatu korvaa usein määrän ja maltillinen harjoittelu muodostuu koiran eduksi pitkällä aikavälillä tarkasteltuna.

Ennen juoksusuoritusta koira lämmitellään liikkumalla. Riittävällä lämmittelyllä minimoidaan koiran loukkaantumisriskiä revähdysten, venähdysten ja muiden mahdollisten lihasvaurioiden varalta. Suorituksen aikana koirat ottavat lihaksistaan kaiken tehon irti. Ihannetilanteessa lämmittely olisi hyvä suorittaa mahdollisimman lähellä juoksusuoritusta kuitenkaan väsyttämättä koiraa. Viileällä säällä on hyvä käyttää lämmitysmanttelia.

Vaikka koiran juoksusuoritus virallisesti päättyy, kun koira poistuu radalta, on loppujäähdyttely myös olennainen osa suoritusta. Riittävällä suorituksen jälkeisellä jäähdyttelyllä ehkäistään lihasten mahdollinen kipeytyminen ja jumiutuminen. Kaupissa riittää upeita lenkkimaastoja alkulämmittelyyn ja loppujäähdyttelyyn, joita ehdottomasti kannattaa hyödyntää. Muistetaanhan kuitenkin kerätä koiran jätökset sekä muut omat roskat ja pitää koira kytkettynä

Maastovetovälineet hankinnassa, lisätietoja harkoista myöhemmin!

Lokakuusta 2023 vuoden loppuun asti yhdistys vuokraa Foxhallia Ylöjärveltä, osoite Teollisuustie 6, 33470 Ylöjärvi. Näyttelyharjoitukset järjestetään joka maanantai 2.10. alkaen klo 19-20. Treeneihin ilmoittaudutaan TÄÄLTÄ. Kauden 2023 näyttelyharjoitukset on tarkoitettu vain jäsenille, ryhmän maksimikoko on 8 koirakkoa joka on jaettu puolituntisiin. Loppuvuoden hinta on jäsenille 3€/kerta, jolla maksamme lämpimän treenihallin käytön. Maksu suoritetaan etukäteen ennen treenejä yhdistyksen tilille FI 1146 3001 1167 11 / Pirkanmaan Vinttikoirakerho ry viitenumerolla 20239. Kuitti toimitetaan ennen treenejä osoitteeseen nayttelytoimikunta@pvk-kauppi.fi.

Tiedotamme ajankohtaisista näyttelytreeneistä Facebook-sivuilla, sekä tapahtumakalenterissa. Näyttelyharjoitukset järjestetään kesäkaudella Kaupin Vinttikoiraradalla radan keskellä isolla viheriöllä. Talvisin yhdistys vuokraa Pirkanmaan seudun koirahalleja.

Ohjeita treeneihin

Ota mukaan koirallesi: sopiva näyttelyhihna, makupaloja ja vesikuppi. Näyttelyharjoitukset on tarkoitettu kaiken ikäisille ja rotuisille koirille.
Harjoituksissa opetellaan kaikkea näyttelyihin liittyvää teoriatiedosta pieniin yksityiskohtiin asti riippuen osallistujien toiveista. Tarkoitus on harjoitella koiran esittämistä, niiden käytöksen ymmärtämistä kehässä sekä totuttaa ne erilaisiin tilanteisiin. näyttely käyttäytymistä erilaisissa näyttelytilanteissa. Koiran tulee osata näyttelyissä liikkua tasapainoisesti sekä antaa vieraan ihmisen katsoa hampaat. Harjoituksissa pyritään ”arvostelemaan” koiraa rodunomaisesti. Oli tavoitteenasi tulla harjoittelemaan pöydällä seisomista, aran koiran käsittelyä, kehässä juoksemista muiden koirien kanssa, seisottamista, niin harjoitukset räätälöidään vastaamaan jokaista koirakkoa.

Kouluttajat

Näyttelytreenejä vetää näyttelytoimikunta
nayttelytoimikunta@pvk-kauppi.fi

Jonna Koskimäki
Azawakh-ja pienpystykorvaharrastaja

Yhdistys järjestää rata-ja näyttelytreenien sekä kilpailuiden lisäksi mm.
– mittaustilaisuuksia whippeteille ja italianvinttikoirille (kilpakirjojen hakua varten)
– toimihenkilökoulutuksia
– Match show (leikkimielinen näyttelytapahtuma)
– Epävirallisia juoksukilpailuja (kiihdytyskilpailut)
– Erilaisia juoksutapahtumia

Kaikki tapahtumat löydät Tapahtumakalenterista.